Välj rätt

När du bokar resan är det viktigt att noggrant kolla upp vad som ingår och vad som inte ingår. Eftersom charter är ett brett begrepp kan det ibland ingå hotell och ibland inte. Vissa charterresor inkluderar mat och dryck eller roliga aktiviteter, men inte alla. Det kan också finnas variationer mellan olika charterresor till samma resmål, så försäkra dig om att du blir nöjd genom att läsa på.

 

biljettCharterbiljetter är nästan alltid billigare än vanliga biljetter. Därför kan också särskilda regler gälla, såsom att en biljett inte kan ombokas eller avbokas. I vissa fall kan biljetter avbokas, men resenären återfår bara en del av beloppet. Detta beror på att antalet platser är begränsat och att resan ofta bokas relativt nära inpå avresedatumet, och charterbolagen kan då inte alltid hitta någon annan resenär i tid.

 

Så väljer du destination

 

Det första du bör tänka på när du bokar charter, utöver att undersöka vad som ingår i priset förstås, är destinationen. Charterresor finns oftast bara under utvalda säsonger, beroende på var man vill resa, men det kan finnas bättre och sämre tider på året för vissa resmål. Turkiet lämpar sig exempelvis mycket väl under mitten av sommaren medan Egypten lämpar sig bättre i början eller slutet av sommaren på grund av värmen. Man bör också fundera på hur länge man kan och vill vara borta, och vad man vill göra. Vissa destinationer passar bättre för sol och bad medan andra har närmare till museum och gallerior. Många tänker intuitivt att en resa till Grekland kanske alltid passar, och så är det säkert för vissa, men det finns också stora skillnader mellan städer i Grekland. Vissa destinationer ligger vid kusten eller på öar medan andra ligger i inlandet och passar därmed olika bra beroende på resenärernas intressen. Läs gärna en reseguide innan du väljer din destination.

 

 

Populära destinationer

 

Flera destinationer i Turkiet, och då allra främst kanske hamnstaden Antalya, är populära val bland charterresenärer. Turkiet erbjuder behagliga temperaturer på uppåt 30 grader och bra väder under större delen av sommaren. Möjligheterna till shopping är goda och hotellen håller hög standard. Alanya är känd för bland annat sina många restauranger och mysiga kaféer, givetvis komplett med den traditionella vattenpipan.

 

Den grekiska ön Kreta är också ett mycket uppskattat resmål för charter. Kuststaden Heraklion lockar med mysig och inbjudande småstadsatmosfär och långa, sandiga och sköna stränder. Den grekiska maten är förstås också nämnvärd och möjligheten att prova på dykning, snorkling eller vindsurfing är en klar fördel för många. På Kreta finns alltid något att göra för alla i familjen, oavsett ålder.

 

Cypern är ett av de mest välkända resmålen och är självklart också ett populärt val för charterresenärer. Exempelvis kan Larnaca erbjuda såväl välfyllda museer som färska, traditionellt tillagade skaldjur på någon av dess många strandrestauranger, och Ayia Napa utlovar ett nära nog oändligt utbud av dansgolv och pubar. Cypern är känd för att vara ett solsäkert resmål och är extra populärt bland de yngre.

Alanya