Tips och råd

Det är resenärens eget ansvar att vaccinera sig och ha ett giltigt pass, eventuellt också visum, även om det senare är sällsynt. Många tycker att det verkar onödigt med en vaccination för en kortare vistelse, men det är lätt hänt – oavsett var man åker – att olyckan är framme. Och när så sker kan rätt vaccination vara skillnad mellan liv och död, så vaccineringen kan ses som en sorts billig och smart försäkring. Vilka vaccin som rekommenderas varierar från plats till plats, men bland de vanliga sjukdomar man vaccinerar mot är hepatit och kolera.

 

svenskt passAlla destinationer kräver inte pass för att komma in i landet. Men flygbolagen kräver i regel ett pass eller nationellt ID-kort för att man ska få åka med. Pass är i likhet med körkort och andra identifikationshandlingar bara giltiga under en begränsad tid. Kolla därför att ditt pass gäller innan resan. För resmål inom Schengen gäller som regel att ett nationellt ID är lika giltigt som ett pass, tänk dock på att t.ex. Storbritannien och Turkiet inte ingår i Schengen och dit måste du ha ett pass.

 

I de flesta fall behövs inget visum, eller så kan resenären få ett visum på plats, men det finns undantag. De flesta populära resmål kan utfärda visum på flygplatsen som är giltiga under en normal chartervistelse, vanligen en till två veckor. Det är dock resenärens eget ansvar att undersöka om ett visum krävs eller inte, och om du är osäker kan du alltid kontakta charterbolaget.

 

Ibland kan det kännas betryggande att teckna en reseförsäkring, eller en utökad försäkring, innan resan. Många försäkringsbolag erbjuder försäkringar för kortare utlandsvistelser eller försäkringar som inkluderar ett skydd vid resor. Undersök med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig. Som svensk medborgare har du också rätt till allmän sjukvård inom Europeiska Unionen och EES. För att ta del av den rätten ska du ta med dig ett Europeiskt sjukförsäkringskort, vilket du kan erhålla gratis från Försäkringskassan.

 

Packat och klart

 

resväskaOm du har hittat och bokat en resa, och genomfört nödvändiga vaccinationer, kan det vara smart att börja göra en packlista. Om du är ute i god tid med din packlista minskar risken att du glömmer något viktigt, och du har bättre möjlighet att anpassa ditt bagage efter din destination. Utöver det självklara – såsom badkläder för stranden – kan det vara klokt att undersöka vad som är unikt för din destination. Vissa länder har exempelvis andra eluttag än de vi har i Sverige, och då passar inte alltid mobilens eller datorns laddare. Då kan det vara smart att redan i förväg införskaffa en omvandlare som kan följa med i resväskan.

 

Tänk också på att olika restriktioner och regler gäller för olika flygbolag och länder. Det är bättre att kolla upp i förväg exempelvis hur mycket vätskor man får ta med sig eller vilka mediciner man kan föra över gränsen än att förlora dessa i tullen. För det mesta klarar man sig bra genom att packa sådana föremål i den större resväskan snarare än i handbagaget, men man bör alltid kolla vad som gäller. För att föra vissa mediciner över gränsen krävs läkarintyg.

 

Olika regler gäller också för hur mycket, och hur många, bagage man kan checka in utan tillval. Vanligt är en väska samt ett handbagage, och för de flesta är det förstås tillräckligt, men resenärer med ovanligt mycket bagage eller fler än en resväska bör undersöka vad som ingår i priset på förhand. Avgifterna är ofta höga om man checkar in en väska för mycket, och ett bättre alternativ är förstås att betala en liten avgift i förväg eller att lämna sådant bagage hemma.

 

Resenärer med lite mer särskilda behov, såsom vissa mediciner eller viss kost, bör också undersöka möjligheterna att få detta på destinationen i förväg. Även om apotek och restauranger finns kanske sortimentet är begränsat eller annorlunda. Om det gäller mediciner kan det då vara smart att ta med lite extra mycket. Tänk också på att packa medicinerna i handbagaget utifall din incheckade väska skulle komma bort eller bli försenad.